או – איך (לא) להיות חרוצה
איך לנהל את הזמן נכון? זו שאלה ששואלים אותי המון, והיא לא קשורה באופן ישיר לבלוג הזה, אבל בחרתי להקדיש לה פוסט, כי היא בעצם כן קשורה.
היום כמעט כל מי שכותב, עושה זאת לצד משרה נוספת או עיסוקים מרכזיים אחרים. אחד האתגרים הגדולים של כותבים היום הוא כיצד לשלב את הכתיבה עם שאר הדברים שהם עושים בחיים?!
כתבתי בעבר לא מעט על הנושא בסדרת הפוסטים על איך לנהל זמן נכון אפילו בחופשת לידה: איך זה לכתוב בחופשת לידה, זמן לעצמנו כשנולד תינוק ואיך תקבלו זמן לעצמכם עם תינוק וילדים בבית. הפוסט שתקראו כעת רלוונטי לכולם. בין אם אתם רווקים, נשואים או הורים. כולנו עובדים קשה ולכולנו קשה למצוא זמן לדברים שאנחנו אוהבים. אז איך בכל זאת אפשר לעשות זאת?
בפוסט הזה אנסה לענות על השאלה הקשה הזו, לפחות מנקודת המבט האישית שלי.
אז מה בכלל אני מספיקה?
כלומר, למה בעיני הסביבה אני נחשבת למישהי שמספיקה יחסית המון דברים?
ראשית, אני אמא ל-3 ילדים בגילאים של שנה עד שש. אני לא צריכה לספר לכם עד כמה זה תובעני…
שנית, אני עובדת במשרה מלאה+ במקצוע שלי. אני גם זו שמבשלת בבית, אחראית על קניות וכל מה שקשור לתכנונים…
לצד כל זה:
כתבתי את רומן המתח "בעיניים כלות" שהתפרסם ונמצא בחנויות ובספריות, עוד אחד לפני פרסום ועוד אחד במגרה…
יש לי בלוג פעיל שבו אתם נמצאים כעת, והתפרסמו בו עשרות פוסטים.
אני משקיעה זמן בכתיבת פוסטים ותוכן מקורי בפייסבוק לאחר חשיבה רבה.
איני אומרת את כל זה כדי להתרברב או לגרום לכם להתייאש, להפך. אני מפרטת את זה כי תיכף ומיד אני אסביר לכם שאני אדם רגיל כמו כולם, וכדי שתבינו שזה אפשרי. זה אפשרי באמצעות כמה שיטות שפיתחתי לעצמי (כנראה באופן בלתי מודע) עם השנים. כעת בפעם הראשונה ניסיתי לזקק לעצמי ולכם מה בעצם אני עושה שמאפשר את כל זה.
הנה הטיפים העיקריים שלי:
תשכחו משלמות
שלמות לא תאפשר לי לעשות פסיק מכל מה שאני עושה. אז אני בוחרת לעשות דברים באופן לא מושלם איפה שרק אפשר. ואני לא חרוצה, לא באמת. אני בעיקר יעילה ומחפפת בדברים מסוימים…
להלן דוגמאות:
- אמהות – אני לא מנסה להיות אמא מושלמת. אני לא מאלה שמסתערות על כל פעילות בגן, אני לא לוקחת לחוגים כל יום (או בכלל בעצם, אבל אפשר היה להאשים בזה את הקורונה עד לא מזמן..). אני לא עושה דברים שאני יודעת שיסחטו אותי ולא ישאירו לי כוחות לעיסוקים הפרטיים שלי.
- ניקיון הבית – הבית שלי נקי, אבל ממש לא מושלם. אתם יכולים להיעזר במנקה, או כמוני, לנקות את הדברים החשובים באמת (ולא, לא קוראים להם חלון או תריס). הילד עושה צרכים וזקוק לניגוב? בזמן שהוא מתרגל את העניין אני כבר מנקה קצת את הכיור. חומרי הניקוי זמינים בחדר, וכל מה שצריך זה להושיט יד. כן, גם אם זה אומר שיש לי כפול מהכול בכל אחד מחדרי השירותים. ניקיון שמצריך ללכת לחדר אחר – פשוט לא יקרה…
- בישול – אני אוהבת לבשל, אבל כאמא ל-3 חמדמדים, אין לי את הפריווילגיה לבשל גורמה. אז אני עושה דברים קלים ומוכרים, ומגוונת אולי במשהו אחד כל פעם.
סדרי עדיפויות – על מה לוותר?
חייבים לוותר, ועוד יותר מזה, חייבים להבין שצריך לוותר. וזה לפעמים החלק הקשה.
במקרה שלי – ויתרתי על טלוויזיה לפני שנים. אני דווקא אוהבת לצפות בטלוויזיה, ואני בטוחה שאני מפסידה לא מעט תכנים מעניינים בפלטפורמה הזו. אבל זה הדבר שעליו אני מוכנה לוותר כדי להרוויח זמן בערב. כי אחרת זה פשוט בלתי אפשרי.
אני מודה שלפעמים אני מוותרת גם על שעות שינה, וזה לא מיטבי ולא בריא. אבל מה לעשות שאצלי היצירתיות מתפרצת בעיקר בלילות. אז כשזה קורה, אני כבר רוכבת על הגל, כותבת וכותבת ומייצרת לי בנק להמשך. לאחר מכן אני מפצה על זה בכמה ימים רגועים יותר.
אתם יכולים לבחור דבר אחד שעליו אתם יכולים, מוכנים ורוצים לוותר – אפילו פעם או פעמיים בשבוע. בזמן שיתפנה תוכלו לעסוק בתחביב שאותו אתם רוצים לטפח.
לעשות משהו שאוהבים
זה לא הולך אם אנחנו מנסים להתמיד במשהו שאנחנו לא באמת אוהבים. אני אוהבת לקרוא ולכתוב מאז ילדותי, ברמה כזו שאצלי זה ממש צורך נפשי. לכן קל לי מאוד להתמיד בזה.
לעומת זאת, אם תצפו ממני במקום לראות טלוויזיה לשבת כל יום בערב ולעשות… כל דבר אחר בערך – זה פשוט לא יקרה.
דוגמה פשוטה – עיסוק בספורט. לצערי מאוד הזנחתי את תחום הספורט בשנתיים האחרונות. לאחרונה החלטתי שכדי לעשות ספורט, אני צריכה לעשות ספורט שאני באמת אוהבת.
אז התחלתי לשחות בברכה. נכון, זה יקר יותר ומסובך יותר לוגיסטית, אבל זה הספורט היחיד שאני ממש יכולה לעשות בשמחה. אז זה מה שאני מנסה לעשות, גם אם זה כרוך בהשקעה. משום שאחרת אני לא אתמיד, לא באמת.
לא לעשות הכול לבד
אני לא יכולה לעשות את כול מה שאני עושה ללא בן זוג תומך. אם אתם הורים יחידנים, מצאו לכם את האיזון והתמיכה שיאפשרו לכם לכתוב או לעשות את מה שאתם אוהבים אפילו בחלק מהימים בשבוע.
כדאי לתאם ציפיות ולייצר מערכת יחסים שוויונית ככל האפשר, שבה לכל אחד יש את המרחב לעיסוקים שלו. אם אורי בן זוגי לא היה אב פעיל מאוד ובן זוג תומך, לעולם לא הייתי מצליחה לעשות את כל מה שאני עושה.
מי עוד עוזר לי? מכשירי החשמל, ידידיי הטובים כמובן!
מכשירי חשמל הם לא פינוק! הם משהו שמאפשר לי לחסוך עוד זמן. הנה הכוכבים:
- מדיח כלים (חברי הותיק)
- מייבש כביסה (קניתי אחרי שנולדה הבת הראשונה והבנתי שכביסה הפכה למשימה בלתי נגמרת)
- שואב אבק נייד (אל תחכו כמוני לילד שלישי כדי לרכוש אותו)
- מיקסר (למי שאופה)
יש באפשרותכם להיעזר במנקה ובייביסיטר? לכו על זה!
תלמדו מאחרים
אני מאוד אוהבת ללמוד. בכל פעם שאני מרגישה שיש לי מחסור בידע או איזשהו תחום שתקוע, אני מתחילה ללמוד.
גם כאן, למדתי משתי נשים מומחיות בניהול זמן לאמהות. שתיהן שונות מאוד, ומכל אחת לקחתי דברים שהתאימו לי. ממליצה לעקוב אחריהן ולצרוך את המוצרים שלהן:
- יעל זלץ – יעל היא מאמנת ואשת עסקים חרדית שמשמשת השראה לאמהות כבר במשך שנים. קראתי את הספרים שלה וגם השתתפתי בכמה קורסים שלה, דיגיטליים וגם פיסיים. מה שאני אוהבת במיוחד אצל יעל זה שהיא לוקחת שיטות שאני מכירה מעולם ההנדסי והעסקי, ומשליכה אותן על הבית. לשיטתה, הבית הוא כמו מפעל שצריך לנהל ולהתיר בו צווארי בקבוק. היא נוגעת כמובן גם בצדדים רכים יותר כמו רתימת ילדים למשימות, התמודדות עם לחץ מנטלי ועוד. מוזמנים להכיר את יעל ולקרוא הרבה מאמרים מעניינים באתר שלה "יעל זלץ – יועצת ארגונית למנהלת הבית".
- טלי ארליך – טלי משמשת השראה לאמהות רבות, מנהלת קהילה פעילה וגם מלווה באופן אישי לא מעט אמהות. השתתפתי בתכנית שלה לאמהות במשך שנה, ולמדתי ממנה המון. טלי לימדה אותי לקבל את הבית ומשימותיו באהבה, ולא לסבול מהן. היא מלמדת איך להגיע לאיזון בין עבודה לחיי בית ומשפחה. היא נותנת המון דוגמאות, השראה וכלים פרקטיים לביצוע. מוזמנים להכיר את טלי בדף הפייסבוק "טלי ארליך – אמהות מנהיגות את הבית לאושר", ובדף האינסטגרם המדהימים שלה.
לא להתבייש
אל תתביישו לשים את הצרכים שלכם במקום גבוה בסדר העדיפויות, ובפרט אנו הנשים. הנטייה הטבעית שלנו היא לתת ולתת, ולהשאיר את עצמנו לסוף.
רק אם מסתדר, רק אם נשאר זמן, לא קריטי, באמת.
אז זהו, שזה קריטי, ואפילו מאוד.
הבנתי שאם אני לא משקיעה זמן בדברים שחשובים לנפש שלי, אני לא רגועה. וכשאני לא רגועה כל הבית סובל ולא רגוע.
לכן הדבר הטוב ביותר עבור כולם הוא שאני אשקיע בדברים שאני אוהבת לעשות. כמו כל דבר בחיים, גם כאן איזון הוא המפתח. כמובן שאני לא זונחת את המשפחה ומתמסרת לגמרי לעניינים שלי. אני משתדלת לשמור את הכתיבה לערבים ולילות, כשהילדים כבר ישנים.
אבל אני בהחלט משתדלת לעצור, ולפני היענות אוטומטית לבקשות של הילדים, חושבת האם זה ישאיר אותי סחוטה ועייפה? אם כן, אני לא מתביישת לומר לא בחלק מהמקרים. אני גם לא מסתירה זאת מהם, ומסבירה להם שגם אמא עייפה, גם לה יש צרכים, ועליהם לכבד זאת.
מילה לסיום
אז עכשיו אתם יודעים את הסודות שלי בנושא איך לנהל את הזמן נכון יותר.
מהם הדברים שחשוב לכם להשקיע בהם? ומה לקחתם מהפוסט הזה?
מחכה לקרוא בתגובות!